Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

The Art of Ju-Jitsu av E. J. Harrison og Yukio Tani

"The Art of Ju-Jitsu" av E. J. Harrison og Yukio Tani
"Judo the art of Jujutsu" av E. J. Harrison

Søk disse bøkene
hos Abebooks!
 

ukio Tani (1881-1950) er mannen som anses som den først riktige ju jitsu pioneren i Europa (England). Det er noen få som vil diskutere hvor kunnskapsrik Tani egentlig var som instruktør og utøver. Samtidig foreligger det en lang rekke fordelaktige uttalelser fra brytere og andre som gikk kamper mot ham. Du kan lese bl.a. denne artikkelen her.

Tani var, i likhet med S. K. Uyenishi (les mer om boken hans her) invitert over av E. W. Barton-Wright (les mer om ham ved å klikke her). Barton-Wright påstås å ha trent Tenshin Shinyo ryu ju jitsu under Yukio Tani. Andre steder (se denne boken her), hevdes det at Tani fikk mange av sine bakketeknikker fra Fusen ryu. Denne skolen er grunnlaget for bakketeknikkene i Kodokan judo. Uansett, etter en periode med Barton-Wright som agent, jobbet Tani for William Bankier i en periode på fire/fem år.

Ernest John Harrison (1873-1961) var en språkmektig journalist og oversetter, som kom i kontakt med arten i Japan i 1897. Harrison hadde et rykte på seg for å være en tøffing som aldri vek unna for noen. W. E. Steers og E. J. Harrison var de første ikke-japanere til å bli gradert til 1. dan i Kodokan judo.

Og det er det du finner i "The Art of Ju-Jitsu", dvs. Kodokan judo. Det vises ulike teknikker med en tegning, og det er masse utfyllende tekst til dette. Boken virker ellers å være fra 40- eller 50- tallet en gang (det er heller ikke her noen dato for utgivelsen).

Den nedre, røde boken, "Judo, the Art of Jujutsu" er helt identisk med ovennevnte. Dette er nevnt inne i boken: "... (Formerly published as The Art of Ju-Jitsu)". Eneste forskjellen er at de er noen få judo kampbilder inne i den nyere boken. Det er jo helt greit at man velger å sette judo mer i lyset, siden det ikke er et snev av ju jitsu her. Hvorfor jujutsu fortsatt nevnes på coveret kan kanskje noen lærde finne ut av? Det finnes for øvrig ytterligere en utgave av denne boken hvor Tani ikke er nevnt: "Easy-to-Learn Jiu Jitsu". Klikk her for å kikke på denne. E. J. Harrison har også skrevet den sentrale boken: "The fighting Spirit of Japan". Les mer om denne ved å klikke her.

Som vanlig kan jeg anbefale deg å søke hos Abebooks. Disse bøken kan vanligvis skaffes der, i likhet med mange andre eldre bøker. Husk at vi snakker om antikvariater, og at det kommer og går bøker hele tiden. dersom det ikke finnes der i dag, kan dette være endret i morgen!

bullet ISBN nr.:

 - -

bullet Forfatter:

E. J. Harrison

bullet Utgitt:

Philadelphia (Ju-Jitsu), Liverpool, G.B., 1960 (Judo)

bullet Forlag:

David McKay Company (Ju-Jitsu), W. Foulsham & Co. Ltd. (Judo)

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008