Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

Mastering Jujitsu, av Renzo Gracie og John Danaher

"Mastering Jujitsu" av Renzo Gracie og John Danaher


Å skue hunden på hårene er et godt uttrykk for å bedømme noe etter hva man ser ved første øyekast. "Judging a book by the cover" sier man på engelsk, og det er ennå mer presist i dette tilfellet. Dømmer du denne boken etter coveret skulle du tro det var en bok av og for fightere - grappling med "gutta boys".

Desto større er overraskelsen når du oppdager at dette ikke er tilfellet. Boken er faktisk riktig bra, den er balansert og omfattende. Den tar for seg opprinnelsen til artene, utviklingen av jujitsu som en særegen brasiliansk form, og det tradisjonelle kontra det moderne synet på kamp, konkurranse og selvforsvar innenfor budo og ju jitsu.

I innledningen til boken peker forfatterne på det uheldige i inndelingen i "tradisjonell ju jitsu", kontra den brasilianske varianten. Som de sier har begge noe å lære av hverandre. Det er med andre ord ingen arroganse å spore hos forfatteren, og det er bra.

Det er en del veldig interessant historisk materiale her, bl.a. om Kodokan judo, Fusen ryu ju jitsu, og Yukio Tani (les mer om ham ved å klikke her). Det er også en lengre utredning om Mitsuyo Maeda som flyttet til Brasil før første verdenskrig, og som underviste Carlos Gracie i en lengre periode. Maeda hadde bakgrunn fra Tenshin Shinyo ryu ju jitsu og Kodokan judo, men han hadde gått en mengde kamper mot boksere og brytere fra ulike stilarter, ikke minst fra "catch-as-catch-can" (en slags fristil bryting).

Ellers består boken av en metodisk og strategisk sammenlikning mellom det de kaller tradisjonell ju jitsu og den brasilianske avarten. Og naturligvis er det masse teknikker, vist uten gi, slik tradisjonen er der. Dette er veldig bra forklart både via tekst og bilder.

I det hele tatt er dette en bok det er lett å anbefale, både for å forstå artene bedre, og for å utvide arsenalet av bakketeknikker.

bullet ISBN nr.:

0-7360-4404-3

bullet Forfatter:

Renzo Gracie og John Danaher

bullet Utgitt:

USA, 2003

bullet Forlag:

Human Kintetics

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008