Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

Tricks of Self-Defence: A Useful Book for Everybody

"Tricks of Self-Defence: A Useful Book for everybody", av W. H. CollingridgeBilde av kote-gaeshi - håndleddsfelling
"Tricks of Self-Defence", av W. H. Collingridge
 
Søk denne boken
hos Abebooks!

Her er ennå en artig, gammel bok med tittelen "Tricks of Self-Defence"! På den tiden denne ble utgitt dreide det seg naturligvis om ju jitsu. Det er ikke noen dato for utgivelse som jeg kan se. En tidligere eier som har skrevet 1944 på innercoveret, men boken er tydeligvis en god del eldre enn det. Etter bilder, falming, skrift etc. å dømme er den nok mer sannsynlig fra 1920 tallet en gang.

I innledningen til boken nevner forfatteren den anselige mengden litteratur om emnet som forelå på den tiden. Han nevner konkret S. K. Uenishi (klikk her for å lese om boken hans). Ifølge forfatteren omhandler disse bøkene mer ju jitsu som system, noe som, naturligvis vil kreve en viss tid å mestre. Dette er årsaken til at denne forfatteren her skrev denne boken - for å gi et utvalg av teknikker til de som ikke hadde nok tid tilgjengelig (noen som kjenner seg igjen....?).

Det virker som om Collingridge var en av de første elevene til Yukio Tani og Taro Miyake. Miyake kom til England i 1904, og han hadde bakgrunn fra Yoshin ryu ju jitsu og fra Kodokan judo. Taro ble med i "the Japanese School of Jiu Jitsu" (sammen med Tani) i 1905. Ifølge Collingridge hadde de to herrene akkurat åpnet nevnte skole når han og to andre begynte der. De tre ble etterhvert også instruktører.

Etter hva jeg kan se trente Collingridge i tre år ved skolen til Tani og Miyake. Han uttaler også i forordet at han har valgt de mest effektive teknikkene til denne boken.

Innholdet er litt ymse. Det er mest stående teknikker eller "tricks" (31 stk.),  i tillegg til noen få liggende (9 stk.). Det meste er låser og fellinger - veldig få rene kast (tomoe nage er vel det eneste unntaket i så måte).

Teknikkene er faktisk ok. Det er mange bra og tydelige bilder, tatt av herrer i datidens sivile klær. Kun ett viser en dame. Det er det du ser her, en staselig frue som utfører en kote gaeshi! Hver teknikk er beskrevet med et bilde og tilhørende tekst.

Den nedre, grønne boken (eller heftet rettere sagt) er et nytrykk fra 1958. Dvs. nytrykk er vel ikke helt riktig, i og med at det er nyere bilder og en annen rekkefølge på teknikkene. Det er også et par stående "tricks" færre i denne nyere utgaven. Og så har de tatt bort den coole damen... Not good!

Dette er en hyggelig liten bok som du definitivt bør prøve å skaffe deg (tips: bruk Internett...)!

bullet ISBN nr.:

 -

bullet Forfatter:

W. H. Collingridge

bullet Utgitt:

London, ?, andre utgave: 1958

bullet Forlag:

Health and Strength, Ltd., andre utgave: Thorsons Publishers Ltd.

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008