Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

"Judo Self-Taught in Pictures" og "Jiu-Jitsu Im Selbstunterricht"

"Judo Self-Taught in Pictures" av Hubert Klinger-Klingerstorff
"Judo Self-Taught in Pictures" av Hubert Klinger-Klingerstorff
Jiu-Jitsu Im Selbstunterricht, av Hubert Klinger-Klingerstorff

Her har du (øverst) en "judo" bok som nok seiler under et stort falsk flagg, for dette er ren og skjær ju jitsu, hele boken igjennom! Om ikke noe annet viser den hva judo er basert på.

Denne boken ble første gang gitt ut i 1952. Utgave her er fra 1959, og den er trettende utgave. Dette skulle vel i det minste vise at boken har hatt en viss grad av suksess. Omslaget på boken er enkelt, rødt og uten noen påskrift annet enn på ryggen. Den har et forord av kjente E. J. Harrison. Forfatteren, Hubert Klinger-Klingerstorff var judoinstruktør ved universitetet i Wien.

Så dukker det opp en variant til av boken. Naturlig nok på E-bay :-) Denne (den nedre) er på tysk: "Jiu-Jitsu Im Selbstunterricht". Jeg vil tro at "selbstunterricht" betyr noe tilsvarende som "self-taught", med andre ord selvlært/for egenstudium. Skoletysken min strekker ikke til her er jeg redd!

Men et lite mysteriet blir i det minste oppklart: Hvorfor ga Klinger-Klingerstorff ut boken på engelsk? Jo, nettopp fordi han hadde gitt den ut på tysk først. Jiu-jitsu boken her utkom nemlig i 1950. De to er ellers helt identiske, bortsett fra forordet til E. J. Harrison i den engelske boken; og tittelen naturligvis... Vi kan jo spekulere hva grunnen er til at han valgte judo-vinklingen i den engelske utgaven. Det var sikkert en logisk årsak til dette i sin tid.

Det er en lang rekke teknikker og temaer i boken, og disse er alle beskrevet i tekst og tegninger. Faktisk er det enkelt å oppfatte og forstå teknikkene ved hjelp av teksten og tegningene.

Det vises forsvar mot våpen, holdegrep, ledegrep, kvelertak, hund (!), i liggende posisjon m.m. Det vises anveldelse av slag og spark, bruk av nervepunkter, låsegrep, stranguleringer etc.

I det hele tatt er dette en ok bok som du absolutt anbefales. Som så mange andre utgåtte bøker kan du ofte finne dem her: Abebooks. Dette er verdens største netthandel for brukte og sjeldne bøker. Du finner masse interessant der - anbefales betingelsesløst! Sist jeg sjekket fantes den også hos Amazon (link i venstre kolonne). Og for all del - sørg for å prøve EBay!

bullet ISBN nr.:

 -

bullet Forfatter:

Hubert Klinger-Klingerstorff

bullet Utgitt:

London 1959/Wien 1954

bullet Forlag:

Herbert Jenkins/Verlag Wien-Döbling

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008