Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

E-bøker (elektroniske bøker)

 

Siden vi lever i en stadig mer digitalisert verden, hvor data og elektronikk omgir oss på alle kanter, kan det være grunn til å se litt mer på anvendelsen av det vi kaller e-bøker.

E-bok er en forkortelse for elektronisk bok, og dette er, sammen med lydbøker, noe som kommer i stadig sterkere grad.

Disse e-bøkene er gjerne i pdf format (portable document format fra Adobe Acrobat ®), eller som exe filer (selvkjørende programfiler). Fordelen med e-bøker er at de kan leses og lagres på datamaskiner (også håndholdt, såkalt "palm", eller PDA). På disse sidene vil du finne henvisninger til mange slike, også gratis artikler, små pamfletter m.m. Du trenger en egen versjon av Acrobat Reader ® for å lese pdf filer på Palm OS eller andre operativsystemer for håndholdte PC'er. Du kan lese mer om dette eksempelvis her (åpnes i nytt vindu).

For å få et innblikk i hvordan en pdf. e-bok fungerer kan du jo laste ned en av de gratis e-kursene som vises her, på høyre side (evt. klikk her). Last ned et eksemplar og prøv deg frem.

Forrest i to av disse kursbøkene (Affiliate Mastercourse og Service-Seller Mastercourse) er det også nøye forklart hvordan du bruker pdf filer, og får mest ut av dette formatet. Selv om du ikke har til hensikt å gjøre noe mer ut av dine hobbier og interesser (eller ditt yrke) på nettet, er denne informasjonen i seg selv verdifull! Som tidligere nevnt er Acrobat formatet (pdf) svært utbredt til dokumentbehandling og dokumentforsendelse, og du vil garantert komme bort i det før eller siden.

Den største fordelen med pdf filer er at dokumentet ser helt likt ut uahvengig av hva slags maskin (Mac, PC), eller med hvilket operativsystem det åpnes med.

Det er et sikkert format. Mens exe-filer er selvkjørende programmer (programfiler), som potensielt kan inneholde skumle ting (virus, ormer m.m.), er pdf filene absolutt sikre.

Det er lett å skalere dokumentet, dvs. forstørre og forminske det. Tekst, bilder, diagrammer etc. følger med og flytter seg ikke når størrelsen forandres.

Hvis du noen gang skulle ha behov for å sende et sikkert dokument, gi ut en egen e-bok eller tilsvarende, kan det være greit å vite at disse filene enkelt kan sikres med passord, sikres mot endring av innhold, kopiering etc. De kan også signeres og krypteres for alle andre enn den tiltenkte mottakeren.

Til slutt er størrelsen på en pdf fil mindre enn eks. et tilsvarende Microsoft Word dokument, noe som heller ikke er å forakte.

Tidligere var det en klar ulempe ved det å lage pdf dokumenter, og det var den stive prisen på Adobe Acrobat ®. Dette er i dag ikke noe problem. Det finnes gratis programmer som gjør jobben minst like bra, og faktisk både enklere og raskere. Noen svært få avanserte muligheter finnes, etter hva jeg har kunnet se, kun i Acrobat.

Selv anvender jeg programmene til pdf995 (www.software995.com). Jeg har prøvd det aller meste (tror jeg trygt kan kalles en "softwarejunkie" :-), men dette slår dem alle ned i støvlene - pluss: det koster ingen ting (absolutt ingen ting - rien, nada, zero, zipp, zilch, nothing)! Gratisversjonen åpner en webside med reklame hver gang du lager et pdf-dokument, men det er til å leve med. Skal du betale koster programmene $9.95 (noe som er særdeles billig). Selv har jeg valgt å betale for disse uvurderlige verktøyene, tatt i betraktning av at de funker, gjør mer enn det andre tilsvarende programmer gjør og koster vesentlig mindre.

Det er tre ulike programmer du kan anvende: pdf995, pdfedit995, og signature995. Det finnes også et annet tilsvarende program som kan gjøre om pdf tekst til et Word dokument eller html.

Er du seriøs på web? Driver du en egen webside, nyhetsbrev el.l., eller tenker du på å starte opp? Hvorfor ikke gjøre dette til en profitabel inntekt, eller i det minste gjøre det skikkelig?

Uansett anbefaler vi deg å lese disse gratis e-bøkene (klikk her). Her får du masse råd og tips!

 

 

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008