Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

Self Defence - The Complete Kano Jiu-Jitsu - Jiudo

"Self Defence - The Complete Kano Jiu-Jitsu - Jiudo - The official Jiu-Jitsu of the Japanese Government" av H. Irving Hancock og Katsukuma Higashi
Nyopptrykk: "The Complete Kano Jiu-Jitsu (Judo)" av H. Irving Hancock og Katsukuma Higashi

Søk denne boken
hos Abebooks!
 

Dette er selve "bibelen" når det gjelder å få en oversikt over hvordan den opprinnelige Kodokan Judo så ut den gang forbindelsen til ju jitsu var åpenbar. Når vi snakker om den gang, så mener vi frem til tidlig på 1930-tallet. Den øverste utgaven av boken er fjerde utgave, gitt ut i 1931. Ifølge opplysninger i boken ble den gitt ut første gang samme år, i 1931. Andre steder refereres det til 1905 som året den ble gitt ut. Sannsynligvis er det slik at de tidligere utgavene er mindre komplette volumer enn disse senere utgivelsene.

Den nedre utgaven i venstre kolonne er et nyopptrykk som ble gjort fra 1961 og fremover. Boken er stort sett uendret. I det nye opplaget er delene om "fatal blows" (dvs. atemi), og kuatsu (gjenoppliving) utelatt. Som det sies i boken er årsaken til dette den tvilsomme nytten for den vanlige leser. Du vil ellers se at  stavelsen er judo, og ikke jiu-do, samt at man har utelatt referansene til selvforsvar på coveret av den nyere utgaven.

Mens mange andre tidlige og samtidige bøker kun viser enkelte teknikker, få teknikker, eller bare en kort oversikt over enkelte teknikker fra ett eller flere systemer, finner du her det meste - sannsynligvis alt av Jigoro Kano sitt system. Dette ble i begynnelsen kalt jiu-jitsu, deretter jiudo og etterhver judo. Hancock sier i forordet: "This volume, therefore, presents, in its entirety, the Kano system of jiu-jitsu, devised by Professor Jiguro Kano, with the additions thereto that have been made by those famous jiu-jitsians, Hoshino and Tsutsumi". Og ja, det er ikke en skrivefeil her.. Det står "Jiguro" og "jiu-jitsians" :-)

Det kan (som indikert ovenfor) se ut til at disse bøkene om Kano systemet har blitt utvidet. Jeg har sett andre, tilsvarende bøker, som ikke har vært like omfattende som denne. Denne her er på hele 526 sider og er smekkfull av teknikker!

Og gjør en ting klart - dette er ikke Kodokan judo som "later som" det er ju jitsu. Dette her er ren og fantastisk ju jitsu fra a til å. En judoutøver vil kanskje rynke på nesen, for her finner vedkommende nær sagt ikke et eneste av de kastene som finnes i dagens judo, heller ikke bakketeknikkene slik de er i judo i dag. Som sagt dette er "ren" ju jitsu - ren lykke for en ju jitsu utøver og instruktør. Her er slag og spark, atemi, leddlåser, mange andre kast og motkast, "grappling", fellinger med mere.

Medforfatter Katsukuma Higashi virker ellers som en ganske frisk herre. I "The Cosmopolitan" fra mai 1905 sier han i forbindelse med et besøk i New York: "He could teach any 110-pounder of good moral character to meet a man of twice his weight and three times his muscular strength and overcome him under all circumstances." No sh.. Shirley! Så går Higashi bort og taper både mot en bryter ved navn Bothner og Yukio Tani samme år... Vel, vel. Fightere og stor selvtillit har tydeligvis alltid vært et tema.

Kommer du noen gang over en av disse utgavene av "The Complete Kano Jiu-Jitsu - Jiudo" så må du slå til! Dette er fantastisk materiale - jul, påske, St.Hans og ferie samtidig for "slike som oss" :-) En utgave som dette, i god stand, med originalt omslag og innbundet, vil nok sette deg tilbake med en god del, men den finnes i enklere utgaver også. Gjør i det minste et søk hos Abebooks.

Les også om denne boken av Hancock ved å klikke her: "Jiu-Jitsu Combat Tricks". Dette er også en meget bra bok. Du kan ellers lese mer om Hancock i denne boken her: "Pioneers of American JuJitsu: American JuJitsu Before WW2".

bullet ISBN nr.:

0-486-20639-4 (ny utgave)

bullet Forfatter:

H. Irving. Hancock og Katsukuma Higashi

bullet Utgitt:

New York og London, 1931 / New York, London og Toronto, 1961 (ny utgave)

bullet Forlag:

G. P. Putnam's Sons / Dover Publications (ny utgave)

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008