Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

Selvforsvar, Jiu-Jitsu og Politigrep, av Haakon Schønning

Haakon Schønnig: "Selvforsvar, Jiu-Jitsu og Politigrep" - fra 1931
Haakon Schønnig: "Selvforsvar, Jiu-Jitsu og Politigrep" - fra 1943
Haakon Schønnig: "Selvforsvar, Jiu-Jitsu og Politigrep" - dansk utgave

Dette er tre utgaver av samme bok. Den øverste er første utgave fra 1931. Neste er femte utgave fra 1943. Denne utgaven er innbundet, og det er første side i boken som du ser i midten i venstre kolonne. I forordet til fjerde utgave fra 1941 sier Schønning at det er noen små endringer i tekst og bildemateriellet.

Den danske utgaven (nederst) er også fra 1943. Denne er i likhet med den norske førsteutgave i paperback utførelse, og innholdet er helt identisk med de norske versjonene.

Schønning var ved sjef for trafikkpolitiet i Oslo ved krigsutbruddet, hvor han ble satt til å ta imot de fremrykkende tyske troppene. Han ble insatt som politimester i Porsgrunn av konstituert politimester Jonas Lie i 1940. Inntil krigsutbruddet var Schønning politiinspektør, og han underviste bl.a. ved politiskolen i oslo.

Mens Sam Melberg (les om boken hans her) arbeidet som grenselos og motstandsmann under andre verdenskrig, gikk Schønning, etter hva jeg har klart å søke meg frem til, i tysk ærend. Du kan lese litt mer utfyllende om disse hendelsene bl.a. her: http://www.porsgrunn.folkebibl.no/krigen/episoder.html og her: www.krigshistorie.com/forspillet.htm.

I likhet med mange tilsvarende bøker begynner disse med en generell innledning om ju jitsu, japansk stridskunst, og selvforsvar.

Schønning går deretter i gang med å vise og forklare det han i den norske utgaven kaller begynnerøvelser, dvs. falløvelser, slag, og enkle grep. Etter dette gås det igjennom det som betegnes politi- og arrestasjonsgrep. De siste kapitlene omhandler kastøvelser og forsvar mot bevæpnet motstander.

Som Melberg bruker Schønning konsekvent norske (alternativt danske) navn på teknikkene. Dette gir en del artige navn som (på norsk) "kile og byks", "tvangstrøye", "japansk hilsen", "øregrep", "omkullkast" osv. På danske snakkes det om "haandkantfægtning", "benvipning", "vinkelparaden" osv.

Bøkene (ihvertfall de norske) er absolutt mulig å få tak i via søk på nettet, og dette er noe enhver budoutøver med respekt for seg selv bør lese!

bullet ISBN nr.:

 -

bullet Forfatter:

Haakon Schønning

bullet Utgitt:

Oslo og København, 1931 og 1943

bullet Forlag:

Aschehoug & Co. (Norge), Povl Branners Forlag (Danmark)

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008