Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

Samurai Aikijutsu: Techniques of the Samurai Swordsmen

"Samurai Aikijutsu" av Toshishiro Obata

 

Første utgave av denne boken: "Samurai Aikijutsu - techniques of the samurai swordsmen" kom i 1987. Dette er andre utgave, fra 1991. Den er skrevet av Toshishiro Obata, som også har skrevet boken: "Naked Blade".

Daito ryu aikijutsu (eller aikijujutsu/aikibujutsu) er en gammel ju jitsu art, og hovedforløperen for moderne aikido (Ueshiba lærte aikijutsu av Sokaku Takeda). Det er liten tvil om at aikido i dag er fjernt fra kamp- og stridsformen aikijutsu, noe du raskt vil finne ut ved å lese denne boken, eller andre studier om emnet. Dette er ingen kritikk av den glimrende arten aikido, bare en konstatering av ulikhetene i form og innhold. Det skal ikke stikkes under en stol at forfatteren har et noe anstrengt forhold til en del av den moderne aikido, noe han hevder er noe nær en fornærmelse mot Ueshiba og Takeda.

Gozo Shioda og hans Yoshinkan aikido er den arten som idag opprettholder mest av det som var akijutsu slik Ueshiba lærde den av Takeda. Vår kanadiske venn Kevin Blok fra Ontario er for øvrig shihan i denne stilarten, godkjent av Shioda selv. Den som har hatt gleden av å bli "tatt i" av shihan Blok, vet at dette er "the real thing". Her blir du med, om du vil eller ikke...

Aikijutsu var gjennom århundrene forbeholdt Minamoto klanen. Den ble utviklet og holdt i hevd av klanen fra rundt år 1000, og senere av Takeda familien. Sistnevnte var en gren av Minamoto familien.

I mange lærebøker ser du raskt med det blotte øyet at det ikke brukes særlig kraft. Det er mest "kos og gøy og morsomt". Her er det ikke mye av sistnevnte kos. Dette er teknikker som er ment for å funke, den gang som nå.

Boken gir et glimrende bilde av ju jitsu slik den var i ren stridsform, og slik den heldigvis finnes ennå den dag i dag. Som en historisk oversikt er den også herved anbefalt.

Du husker selvsagt å foreta et søk hos Abebooks? Denne boken kan sannsynligvis skaffes der, i likhet med en mengde andre bøker som er utgått fra forlaget.

bullet ISBN nr.:

0-946062-22-6

bullet Forfatter:

Toshishiro Obata

bullet Utgitt:

USA, 1991

bullet Forlag:

Dragon Books

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008