Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

Jiu Jitsu Tricks, av K. Saito

En meget gammel publikasjon av K. Saito: "Jiu-Jitsu Tricks - the secret science of the Japanese against which weight and strength does not count"

 Søk denne boken
hos Abebooks!

Det er dessverre ikke mye informasjon å finne om K. Saito, verken i denne boken eller ute på nettet. Det står skrevet i boken at Saito er fra Nagasaki, og at boken er fra 1912, men det er også alt. En enslig referanse et annet sted sier ellers at boken opprinnelig ble skrevet i 1905. dessverre er omslaget borte til denne boken, men sidene ellers er i godt hold.

De ulike teknikkene er vist med ett til tre bilder. Bildene viser stramme (yngre), japanske menn med drakt overdel og en form for belter (likner med på vanlige belter enn våre former for belter). De er ellers kledd i tights og noe som ser ut til å være lette sko. Det er på ingen måte lett å få noe inntrykk av teknikkene. Det er som nevnt få bilder og teksten forklarer ikke den enkelte teknikken i tilstrekkelig grad. Etter hva jeg kan bedømme er dette tradisjonel ju jitsu fra perioden rundt århudreskiftet.

Det som gjør boken interessant er innledningen. Her går forfatteren inn på å forklare hvordan ju jitsu i Japan er å sammenlikne med boksing i Amerika og England - da sett i forhold til utbredning og kunnskap. Dessuten peker han på at mange kjenner til de grunnleggende ferdighetene i de to artene (ju jitsu i Japan og boksing i vesten), men at det er få som kommer langt nok til å bli det man kalle en "champion" innen boksingen.

I innledningen tas det også opp en del taktiske og prinsippmessige sider ved ju jitsu trening. Det sies bl.a. at: "When I meet a man I want him to be as aggressive as possible, because I know then that my opportunities for success will be increased". Dette er en vesentlig bedre påstand enn den som står forrest i boken, og som er gjengitt ovenfor: "The secret science of the Japanese against which weight and strength does not count". Jiha!

Boken er utvilsom skrevet for det amerikanske markedet. Det refereres til President Roosvelt (som trente judo/ju jitsu), og til den amerikanske hæren. Det er også et portrett av "The Young Sandow" (en "strongman" som egentlig het Adolph E. Nordquest) i kapittelet om atemi ("vulnerable points"). Siden Nordquest også gikk under navnet Viking, er det ikke utenkelig at han hadde nordiske (svenske) aner?

Dette er en interessant liten bok, og da er det rette stedet å finne den naturligvis: Abebooks. Det beste stedet jeg har sett for å finne eldre bøker til overkommelige priser.

bullet ISBN nr.:

 -

bullet Forfatter:

K. Saito

bullet Utgitt:

New York, 1912

bullet Forlag:

Richard K. Fox Publishing Company

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008