Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

Jiu Jitsu - American Method, av Frank Feldman

"Jiu Jitsu, American Method, or New Tricks in Self Defence", av Frank Feldman

Self defence på et hefte som er gitt ut i USA?? Hmmm.. Og jeg som trodde at det var den engelske stavemåten. Kanskje begge skrivemåter er ok, for inne i heftet står det vitterlig både defense og defence om hverandre. Pussig.

En annen "pussighet" er denne friske uttalelsen i forordet: "Jiu Jitsu. This is the Japanes name for the American Art of Self Defence." Ja vel - godt å få det klarlagt! Og ikke nok med det.. Her er det en teknikk nr. 20 (et "brannmannsløft"): "No. 20-Rescuing a person from a fire, or helping a person who has collapsed in the street, also how to carry a dying person to safety alone." Er vedkommende bare delvis døende, eller bare midlertidig døende da? Only in America...

Ellers er det et bilde av "Professor" Henry W. Titus, en bodybuilder og "strongman" som hadde en meget stor suksess med postordre i New York på 1920-tallet. Titus gav en bronse-medalje til alle som gjennomførte hans kurs og som sendte inn et bilde av sin egen fremgang. Det er i tillegg et bilde av W. Harry Titus, Jr. (må være i familie?): "A prize winner in the contest of Prof. H. W. Titus for Building Better Bodies. He is a well trained athlete with a magnificent development."

Så til det store spørsmålet: Hva har disse to herrer med dette heftet å gjøre? Aner ikke. De er ikke nevnt i teksten etter hva jeg kan se, og forfatteren er en Frank Feldman, "Formerly member of New York Police Department, Formerly member of New York Police Reserve. Lieut." Kanskje Titus sponset heftet? Kanskje Feldman var ekstra glad i menn..? Uansett er det en annonse for kurset ("You're Next") til Titus bak i heftet. Nei, ser man det, her har vi forklaringen: Titus (ser ut som jr.) er "the bad guy" i lys dress på bildene, mens Feldman er helten i mørk dress. Skal ikke det være motstatt? Jeg trodde at helten alltid bar hvitt?

Det er ellers ikke mye å si om teknikkene her. Det er enkle greier. Heftet ser ut til å være fra 30-, eller 40-tallet, og Feldmann er tydeligvis opptatt av å få meg seg andre (menn) i trygghet... :-) "No 2-Arm Lock. Used in Securing a Person So As to Make Him Powerless and Being Able to Remove Him Alone to a Safe Place." Slemme mannen - slemme, slemme mannen!

bullet ISBN nr.:

 -

bullet Forfatter:

Frank Feldman

bullet Utgitt:

USA, NY, ?

bullet Forlag:

 

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 -2008